Liviu Dragnea iese din închisoare. Decizia care îl scoate de după gratii

Liviu Dragnea ar putea fi eliberat mai devreme din închisoare. Un alt proces îl poate scoate de după gratii pe fostul lider PSD.

Lucrul acesta se poate întâmpla după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, 2 octombrie, să anuleze Hotărârea Colegiului de conducere a ÎCCJ nr. 2 din 3 ianuarie 2019. Și anume, aprobarea compunerii completelor de 5 judecători pentru anul 2019.

Decizia a fost luată într-un proces deschis de Camelia Bogdan împotriva CSM. Dar decizia CAB nu este executorie şi nici definitivă, sentinţa finală urmând să fie dată de ÎCCJ.

În ce condiții ar putea fi eliberat

Printre persoanele care ar putea beneficia de menţinerea deciziei este şi fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova. Condamnarea definitivă la închisoare a fostului lider social-democrat a fost dispusă de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 27 mai 2019.

Potrivit art. 426 din Codul de procedură penală, nelegala compunere a completului de judecată este una dintre situaţiile care justifică depunerea contestaţiei în anulare împotriva unei sentinţe definitive. Rezultatul este nulitatea absolută a hotărârii judecătoreşti.

Contestaţia poate fi depusă în termen de 30 de zile de la comunicarea motivării hotărârii, lucru care în cazul lui Dragnea nu s-a întâmplat încă.

Astfel, fostul lider PSD s-ar putea afla încă în termenul legal la momentul viitoarei hotărâri definitive a ÎCCJ în procesul Camelia Bogdan vs. CSM. Nu este exclusă însă nici acordarea unor termene îndepărtate la ÎCCJ, astfel încât hotărârea definitivă, chiar dacă ar menţine anularea completurilor de 5, să nu-l mai găsească pe Liviu Dragnea în termenul legal de 30 de zile de depunere a contestaţiei în anulare, scrie stiripesurse.ro.

Pe de altă parte, dacă decizia privind completurile de cinci judecători va rămâne definitivă, şi procurorii vor putea depune contestaţii în anulare împotriva achitărilor din acest an, în cazuri celebre precum cel al lui Călin Popescu Tăriceanu sau Toni Greblă

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More